Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Κλίμα

Το κλίμα είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας που υφίσταται για μεγάλες χρονικές περιόδους, συνήθως για χρόνια, δεκαετίες, αιώνες ή και περισσότερο. Αντιπροσωπεύει τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, όπως η μέση θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου, η νέφωση και οι κατακρημνίσεις (π.χ. βροχή). Το κλίμα είναι θερμό στον ισημερινό και κρύο στους πόλους. Το μέσο κλίμα που επικρατεί σε όλες τις περιοχές της Γης, αποτελεί το παγκόσμιο κλίμα της Γης.

Το κλίμα έχει ψυχρανθεί κι έχει θερμανθεί κατά την διάρκεια της ιστορίας της Γης για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω των μεταβολών της ηλιακής  δραστηριότητας και της περιστροφής της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Ωστόσο, η πολύ ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται σήμερα είναι το αποτέλεσμα των αυξανόμενων επιπέδων αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

NCEP / NCAR Ερευνητικό σχέδιο Reanalysis, 1959-1997 Κλιματολογίες.

Το σχήμα δείχνει ένα παράδειγμα ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, τον Ιανουάριο. Οι θερμοκρασίες υπολογίζονται κατά μέσο όρο για την περίοδο 1959-1997. Οι κόκκινες περιοχές αντιστοιχούν σε ένα θερμό κλίμα και οι μπλε περιοχές αντιστοιχούν σε ένα ψυχρό κλίμα.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.