Πολική δίνη
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Αρκτική (πολική νύχτα), η Στρατόσφαιρα –της οποίας η αέρια μάζα δεν μπορεί να αναμειχθεί κατακόρυφα- μπορεί να εξελιχθεί σε μια δίνη, η οποία θα εμποδίσει τον αέρα της Στρατόσφαιρας από το να αναμειχθεί με τις γειτονικές αέριες μάζες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δίνης, που ονομάζεται πολική δίνη της Αρκτικής.
Η δύναμη αυτής της δίνης μετριέται σε πιθανότητα στροβιλισμού. Όσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα στροβιλισμού, τόσο ισχυρότερη είναι η πολική δίνη και τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα γύρω από το κέντρο του στροβίλου.
Μια πολική δίνη μπορεί να εμφανιστεί ,επίσης, πάνω από την Ανταρκτική. Η διαφορά μεταξύ της πολικής δίνης της Αρκτικής και της πολικής δίνης της Ανταρκτικής είναι ότι η δίνη της Ανταρκτικής είναι πάντα σταθερή πάνω από την Ανταρκτική ήπειρο, με κέντρο τον Νότιο Πόλο. Η πολική δύνη της Αρκτικής, από την άλλη πλευρά, τείνει να προσελκύεται από το έδαφος που περιβάλλει τον Αρκτικό Ωκεανό και ,επομένως , έχει την τάση να παραμορφώνεται. Ενώ μια πολική δύνη της Ανταρκτικής μπορεί να αυξηθεί σε ένταση και να γίνει πολύ ισχυρή, η τάση μιας πολικής δίνης της Αρκτικής να παραμορφώνεται, της επιτρέπει να εξασθενεί ευκολότερα.
Το σχήμα δείχνει μια πολική δίνη που παρατηρήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2011 πάνω από την Αρκτική σε υψόμετρο περίπου 23 χλμ. Οι αέριες μάζες κοντά στα όρια της δίνης στροβιλίζονται με σχεδόν 200 χλμ. / ώρα και μπορούν να διασχίσουν τη Γη σε μόλις 3 – 4 ημέρες.