Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Πολική δίνη

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Αρκτική (πολική νύχτα), η Στρατόσφαιρα –της οποίας η αέρια μάζα δεν μπορεί να αναμειχθεί κατακόρυφα- μπορεί να εξελιχθεί σε μια δίνη, η οποία θα εμποδίσει τον αέρα της Στρατόσφαιρας από το να αναμειχθεί με τις γειτονικές αέριες μάζες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δίνης, που ονομάζεται πολική δίνη της Αρκτικής.

Η δύναμη αυτής της δίνης μετριέται σε πιθανότητα στροβιλισμού. Όσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα στροβιλισμού, τόσο ισχυρότερη είναι η πολική δίνη και τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα γύρω από το κέντρο του στροβίλου.

Μια πολική δίνη μπορεί να εμφανιστεί ,επίσης, πάνω από την Ανταρκτική. Η διαφορά μεταξύ της πολικής δίνης της Αρκτικής και της πολικής δίνης της Ανταρκτικής είναι ότι η δίνη της Ανταρκτικής είναι πάντα σταθερή πάνω από την Ανταρκτική ήπειρο, με κέντρο τον Νότιο Πόλο. Η πολική δύνη της Αρκτικής, από την άλλη πλευρά, τείνει να προσελκύεται από το έδαφος που περιβάλλει τον Αρκτικό Ωκεανό και ,επομένως , έχει την τάση να παραμορφώνεται. Ενώ μια πολική δύνη της Ανταρκτικής μπορεί να αυξηθεί σε ένταση και να γίνει πολύ ισχυρή, η τάση μιας πολικής δίνης της Αρκτικής να παραμορφώνεται, της επιτρέπει να  εξασθενεί ευκολότερα.

Το σχήμα δείχνει μια πολική δίνη που παρατηρήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2011 πάνω από την Αρκτική σε υψόμετρο περίπου 23 χλμ. Οι αέριες μάζες κοντά στα όρια της δίνης στροβιλίζονται με σχεδόν 200 χλμ. / ώρα και μπορούν να διασχίσουν τη Γη σε μόλις 3 – 4 ημέρες.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.