Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Vorbull polare

Gjatë Arktikut në dimër (natën polare), stratosfera – përveç masës ajrore që nuk mund të përzihet vertikalisht – mund të kapet në një vorbull, e cila do të parandalojë ajrin në stratosferë nga përzierja me masat ajrore fqinje. Kjo rezulton në krijimin e një vorbulle, të quajtur vorbull polare e Arktikut.

Forca e kësaj vorbulle matet në vorticitetin e saj te mundshëm. Sa më i madh të jetë vorticiteti i mundshëm, aq më e fortë është vorbulla polare dhe aq më e lartë është shpejtësia rreth qendrës së vorbullës.

Një vorbull polare gjithashtu shfaqet mbi Antarktidë. Dallimi midis vorbullës polare te Arktikut dhe vorbullës polare Antarktike është se vorbulla Antarktike është gjithmonë e fiksuar mbi kontinentin e Antarktikut, përqendruar mbi Polin e Jugut. Vorbulla polare e Arktikut, nga ana tjetër, tenton të tërhiqet nga toka që rrethon Oqeanin Arktik dhe prandaj është më e prirur të deformohet. Ndërsa një vorbull polare e Antarktikut mund të rritet me intensitet dhe mund të bëhet shumë e fortë, tendenca që një vorbull polare eArktikut të deformohet bën të mundur që ato të shpërndahen më lehtë.

Shifrat ne figure përshkruajne një vorbull polare te vërejtur më 6 janar 2011 mbi Arktik në një lartësi prej rreth 23 km. Masa ajrore jashte saj qarkullon rreth 200 km / h dhe mund të kalojë Tokën vetëm brenda 3 – 4 ditëve.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.