Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Vrima koronare

Fusha magnetike e Diellit ka një strukturë shumë komplekse dhe vazhdimisht në zhvillim. Mund të monitorohet duke përdorur imazhe në rreze X-ekstreme dhe gjatësi vale ultraviolet. Në këto bende (të cilat e lejojnë njeriun të vëzhgojë një nga shtresat atmosferike të Diellit të quajtur korona) mund të dallohen rajone të ndritshme dhe të errëta. Rajonet e errëta që shtrihen nga polet deri në ekuator quhen vrima koronare. Ato formohen në vende të fushës magnetike unipolare (+ ose -) në të cilën induksioni magnetik ka një vlerë shumë më të ulët krahasuar me rajonet e tjera të ndritshme. Ata tregojnë fushat e densitetit të vogël dhe ekzistencën e linjave të hapura fushë magnetike, të cilat e lejojnë plazma e corona diellore lehtë ikin në hapësirë ​​ndërplanetar në formën e me shpejtësi të lartë të erës diellore (kurorë Hole High Speed ​​Stream, CH HSS). Vrima koronare mund të ekzistojë për muaj dhe nëse ato ekzistojnë pranë ekuatorit diellor, era e lidhur diellore me shpejtësi të lartë mund të arrijë në Tokë duke shkaktuar një stuhi të butë e të moderuar gjeomagnetik. Ata janë burimet kryesore të stuhive gjeomagnetike gjatë periudhave të aktivitetit minimal diellor.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.