Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»
Other languages:

Rensdyr

Rensdyr (Rangifer tarandus) tilhører hjorte familien (Cervidae), og lever i de arktiske og alpine områder i det nordlige Europa, Nordamerika, Grønland og Asien. På norsk siger man “vilde rensdyr” og “tamrein” for at skelne mellem de vilde bestande og dem der holdes som husdyr. Der er langt mere tamrein (ca. 250.000 pr. 2017) end vilde rensdyr (ca. 35.000 pr. 2017) i Norge. I Nordamerika kaldes rensdyr “caribou”.

Det finnes to varianter (økotyper) av villrein: tundrarein og skogsrein. Skogsrein er langt mindre tallrik enn tundrareinen. Særlig tundrareinen gjør lange vandringer hvert år. Noen nordamerikanske caribou går flere tusen kilometer i løpet av året. Vår og sommer holder reinsdyr seg mest i høyfjell og myrlendte områder, om høsten kan de foretrekke skog, mens de vinterstid oppholder seg i høyfjellet igjen (der snødekket er tynt). Om sommeren spiser de mest gras, og noe urter og buskbeite. Om vinteren er lav avgjørende for deres overlevelse.

Rensdyr har mange unikke fysiologiske tilpasninger til at leve i de kolde og barske miljøer. De er for eksempel. Tilsyneladende de eneste pattedyr, der kan se ultraviolet lys. Dette giver dem mulighed for at se objekter, vi ikke kan se i for eksempel. snestorm. Rensdyr mælk siges at være en af de mest nærende produceret af terrestriske pattedyr. Det har imponerende 22 procent fedt. Rensdyr har også kløer, der giver en god fodfæste på det glatte sne og is, i højere grad end typiske hjorte, der bor i skoven. Vintertiden arbejder deres kløver også specielt godt for at grave væk sne for at finde mad. Nogle underart gør en klikkende lyd fra sener i benene, når de går, muligvis for dyrene let kan holde sammen i en snestorm, hvor sigtbarheden er for dårlig til at se hinanden.

Historisk var dyrelivet en del af Pleistocene megafauna. Rensdyr blev tidligt tæmmet af mennesker (omkring 2.000 år siden). De er stadig en vigtig del af den samiske kultur og det samiske sprog siges at have omkring 400 ord for rensdyr. Rensdyrdriften i landbrug har en stærk indflydelse på naturen i store dele af Norge, gennem rensdyrets anvendelse, og fordi de er mulige bytte for store rovdyr. På grund af indfødte rettigheder prioriteret rensdyr frem for andre dyr i disse områder.

Vilde rensdyr er opført som sårbare i den norske og internationale røde liste (IUCN Red List of Threatened SpeciesTM). Globalt har arten oplevet et fald på 40 procent i løbet af de sidste 25 år. Klimaændringer påvirker dem på flere måder. Dets parasitter som myg og bremser bliver mere talrige i nord, og adgangen til mad om vinteren bliver hårdere, fordi sneen er nede.

Skrevet af: Anna Wielgopolan

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.