Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Βιολογικά ρολόγια

Όλοι οι οργανισμοί έχουν ένα εσωτερικό «ρολόι» που ακολουθεί τη ρυθμική αλλαγή της ημέρας και της νύχτας, του φωτός και του σκότους. Δεν είναι ένα ενιαίο όργανο, αλλά μάλλον μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των οργάνων, κυρίως μέσω του νευρικού και ενδοκρινικού μας συστήματος. Το ηλιακό φως είναι το πιο σημαντικό έναυσμα για τα βιολογικά ρολόγια.

Τα βιολογικά ρολόγια λένε στον οργανισμό ποια ώρα της ημέρας είναι (βλέπε επίσης: κιρκάδιος ρυθμός), ποια εποχή είναι και σε ποιο σημείο του κύκλου της ζωής του είναι ο οργανισμός (βλέπε για παράδειγμα: ο κύκλος ζωής των μυδιών του γλυκού νερού). Αποτελούν κρίσιμη πληροφορία για τον οργανισμό, ώστε να καθορίσει πότε είναι η χρονική στιγμή να φάει, να ξεκουραστεί, να αναπαραχθεί, να κερδίσει βάρος, να πέσει σε χειμερία νάρκη, να αλλάξει γούνα και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα, τα βιολογικά ρολόγια του Λαγοπόδη των Άλπεων είναι υπεύθυνα για τη χρονική στιγμή που θα αλλάξει το φτέρωμα του – από πολύχρωμο το καλοκαίρι σε ολόασπρο το χειμώνα.

Photo copyright: Ida-Helen Sivertsen (via Gabriela Wagner, NIBIO).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.