Мускусен бик

Мускусният бик (лат.наименование: Ovibos moschatus) е огромен бозайник от Арктика. ММускусните бикове  са тревопасни животни и пасат  треви, тръстики, острици и други земни растения, като копаят през снега през зимата, за да достигнат храната си. Една от любимите им храни е полярната върба.

Името им произлиза от силния мускусен мирис на биковете, който те пропускат по време на зимния сезон и през лятото. Мирисът мускус се използва за привличане на женските по време на размножителния период. Що се отнася до разножителните  навици, те се характеризират с продължително  ухажване, което  започва в края на м.юли, тогава  биковете оценяват репродуктивното състояние на женските егземпляри. През август ухажването с нарастващ контакт води до успешно чифтосване. Женскита ражда по  едно теле в следващата година през април – юни.

Мускусният бик е бил  широко разпространен в Арктика, но на много места популацията вече е унищожена  поради прекомерния лов. Те могат да бъдат срещнати в тундрата от Аляска, на изток през Северна Канада до Гренландия. Има и няколко въведени нови популации, които вече са добре установени в Западна Гренландия и Каанаак. Видът е въведен отново в Аляска (САЩ) и на четири места в Западна Гренландия (Дания). Мускосният бик  също е  въведен и  в Норвегия и Свалбард (Норвегия), въпреки, че в Свалбард те са на изчезване. Смята се, че са прекосили Беринговия проток в Канада преди 90 000 години.
Мускосният бик, заедно с яковете  от Централна Азия, имат най-дълъг косъм на кожата от всяко друго животно. Те имат изолиран вълнен подкосъм, а някои от космите във външния слой са с дължина почти 100 сантиметра. Козините  им са дебели и тъмнокафяви на цвят, и висят почти на земята. Те са се променили малко от времето на Ледената епоха. Те преживяват най-ниските температури, отчасти поради гъстата си подложка от вълнена кожа, наречена Qiviut, за която се казва, че има фактор на изолация, който е 10 пъти по-добър от този на вълната. Външните косми, наречени предпазни косми, покриват втори, по-къс подкосъм, който осигурява допълнителна изолация през зимата. Този подкосъм пада, когато температурите се покачат в края на зимата.

Мускусният бик има тежка костна плоча по челото и често се повдига и пуска огромната си глава, за да счупи снежната кора, когато стане твърде трудно да премине през нея.

Мускусните бикове живеят в малки семейни и разширени групи през лятото на по-малко от 5 животни, през зимата те могат да се присъединят към други животни и да формират групи от до 60 егземпляра. Пребиваването в по-големите групи помага  да се осигури защита срещу хищници.

 

Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.