Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Gjedh i madh i Veriut

Gjedh i madh i Veriut (Ovibos moschatus), gjithashtu i emërtuar si Kau me myshkë, është një gjigant Arktik i madh.

Janë edhe mishngrënës si ujqër, të cilat hanë kafshë të tjera, dhe bimëve barishtore si lopët, të cilat hanë bimë dhe kullosin në kullota, kallamishte, sedges dhe bimë të tjera tokësore, duke gërmuar nëpër dëborë gjatë dimrit për të arritur ushqimin e tyre.

Një nga ushqimet e tyre të preferuar është shelg polare .

Emri i tyre rrjedh nga erë e fortë muskike e demave që mungojnë gjatë sezonit të matingit në verë.  Gjedh i madh i Veriut është përdor për të tërhequr femra gjatë mbarështimit. Sa për zakonet e mbarështimit, udhtimi i zgjatur fillon në fund të korrikut, pasi demat vlerësojnë gjendjen riprodhuese të femrave. Në muajin gusht, lidhja me kontaktet në rritje çon në një çiftëzim të suksesshëm. Femrat prodhojnë një viç të vetëm vitin e ardhshëm në prill – qershor.

Më parë ato u përhapën në të gjithë Arktikun, por pastaj u zhdukën në shumë vende nga gjuetia e tepërt. Ato mund të gjenden në tundrën e pandërprerë nga lindja e Alaskës, përmes Kanadasë veriore deri në Grenlandë. Ka gjithashtu disa popullsi të futur, të cilat tani janë vendosur mirë në Grenlandë Perëndimore dhe Qaannaaq. Speciet u ri-futur në Alaska (SHBA), dhe katër vende në West Greenland (Danimarkë). Muskoxen u prezantua gjithashtu në Norvegji dhe Svalbard (Norvegji), edhe pse në Svalbard ata kanë vdekur. Mendohet se kanë kaluar në ngushticën e Beringut në Kanada 90 000 vjet më parë.

Buka Musk, së bashku me Yaks të Azisë Qendrore, kanë leshin më të gjatë të çdo kafshe tjetër. Ata kanë një nënqeshje të leshuar të izoluar dhe disa prej qimeve në shtresën e jashtme janë pothuajse 100 centimetra të gjata. Shtresat e tyre janë të trasha, kafe të errëta dhe varen pothuajse në tokë. Ata kanë ndryshuar pak që nga epoka e akullit. Ata mbijetojnë temperaturat më të rënda pjesërisht për shkak të shtresës së tyre të dendur të leshit të leshit të quajtur Qiviut, që thuhet se ka një faktor izolimi 10 herë më të mirë se leshi. Flokët e jashtme, të quajtura qime roje, mbulojnë një nënkontin të dytë, më të shkurtër, që siguron izolim shtesë në dimër. Sipërfaqja bie kur temperaturat rriten në fund të dimrit.

Kau Myshk ka një pllakë të rëndë kockore në të gjithë ballin dhe shpesh heq dhe heq kokën e saj masive për të thyer koren e dëborës kur bëhet shumë e vështirë për të kapërcyer.

Kafshet e muskeve jetojnë në familje të vogla dhe në grupe të zgjatura në verën e vetëm 5 kafshëve, në dimër ata mund të bashkohen me kafshë të tjera dhe të formojnë grupe deri në 60 individë. Grupet më të mëdha ndihmojnë për të siguruar mbrojtje kundër grabitqarëve dhe gjithashtu nga moti duke qëndruar më afër.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.