Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Gjelat bërryl

Gjelat bërryl (Branta leucopsis) janë zogj të mesëm (55-70 cm gjatësi, 1-2,25 kg peshë), ato ndodhin në tre popujt e veçantë që rriten në verilindje të Grenlandës, në Svalbard dhe në veriperëndim të Rusisë dhe në rajonin Baltik, dimërim në Evropën veriperëndimore.

Shumica e racave në koloni në ishuj të vegjël.

Të dyja gjinitë duken të njëjta: qafa e zezë, gjiri, kapaku, faturë, fytyra e bardhë dhe barku, të zeza mbi të bardhë në shpinë.

Dieta e tyre përbëhet nga gjethe, rrjedha, rrënjë, myshk dhe fara.

Gjelat bërryl krijojnë koloni të mbushura ngushtë dhe migrojnë në kopetë e qindra bashkë. Në sezonin e mbarështimit vendosen 4-5 vezë. Femra kujdeset për vezët për 25 ditë.

Në një përpjekje për të shmangur grabitqarët (si volba Arktike), patat bërrylore ndërtojnë foletë e tyre në shkëmbinjtë e lartë të malit.

Por vetëm disa ditë pas çakmakëve, ata përballen me një hyrje brutale në botën e jashtme. Për të gjetur ushqim dhe për t’u bashkuar me prindërit e tyre, goslings duhet të bien qindra metra nga foletë e tyre. Edhe pse nuk mund të fluturojnë, ata përgjithësisht janë në gjendje të mbijetojnë, falë gojës së tyre.

Gjatë Mesjetës, fakti që kurrë nuk është parë të rritet, krijoi një mit se në fakt u krijua në mënyrë spontane nga molusqet – barnacle, që herë pas here është larë në breg bashkangjitur copave të driftwood. Predha e saj i ngjan kokës me patë dhe është e lidhur me substratin nga një kërcell i gjatë disi i ngjan qafës së një zogu. Kështu, zogjtë u konsideruan “peshk” dhe mund të haheshin të premten.

Mollucs (barnacle) thought to give birth to geese in Middle Ages

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.