Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Gjitarët detarë

 • Gjitarët detarë në familjen Monodontidae (lloji i dytë i gjallë është balena beluga) jetojnë në sektorin e Atlantikut të Arktikut nga Arktiku Kanadez, Grenlandë deri në Arktikun lindor rus.
 • Emri i vendosur nga Inui-të mund të përkthehet si “ai që tregon në qiell”, duke përshkruar sjelljen e kafshëve që tregon zogun drejtë lart, kur dalin nga uji.
 • TUSK-u (dhëmb të gjatë dhe të dhëmbëzuar), i cili është dhëmb i sipërm i majtë i qenit, është i rritur gjatë rritjes së hershme dhe kalcifikohet me moshën.
  • Kryesisht meshkujt kanë tusks (disa mund të ketë dy – rreth një individ për 500), i cili peshon mesatarisht 10 kg.
  • Femrat mund të paraqesin një ose dy raste të rrallë.
 • Mushkëritë mendohen të kenë aftësi të ndjeshme shqisore, të cilat janë vërejtur p.sh. gjatë eksperimentit nga Zbulimet Narwhal me derdhje të ujit të kripur mbi TUSK-un e Narwhal-ut.
 • Dieta e Narwhals përbëhet nga peshq (p.sh. shojzë e gjelbër, Arctic Cod), kallamar dhe karkaleca.
  • Ata ushqehen kryesisht në ujë të thellë, ndoshta afër fundit, dhe janë në gjendje të zhyten deri në gati 1.500 m dhe të qëndrojnë nën ujë për 25 minuta.
  • Grabitqarët kryesorë natyrorë të Narwhals janë balena vrasëse dhe arinj polare
  • Për shumë shekuj, Narwhals janë gjuajtur nga njerëzit vendës që jetojnë në Arktik.
  • Inui-të i gjuajnë ato për ushqim (qeni njerëzor dhe qeni) dhe fildishkushka.
 • Në gusht 2016 WWF Canada siguroi programin e monitorimit duke përdorur etiketat satelitore për të ndjekur rrugët e narkomanëve në rajonin e Veriut Baffin Island. Qëllimi ishte të ndiqnin kafshët në zonat e tyre të ushqyerjes dhe riprodhimit (shih hartën.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.