Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Континентален гребен

Континенталниот гребен е подводна земјена маса што се протега надвор од континентот, од брегот кон морското дно, на длабочини од 100 до 200 метри. Просечната широчина на континенталниот гребен е околу 60 километри. Најголемиот континентален гребен во светот се протега 1500 километри (околу 930 милји) од брегот на Сибир кон Северниот леден Океан.

Континенталниот гребен е нежно наклонет кон морето за околу 0.1 степен.  Вообичаено завршува со стрмен пад наречен континенален отсек, кој претставува многу стрмна зона која обично се спојува со дел од океанското дно на длабочина од околу 4000 до 5000 метри.

Сончевата светлина може да продре низ плитката вода во континенталниот гребен, дозволувајќи разни видови на организми да живеат, од микроскопски ракчиња до џиновски алги наречени келп. Океанските струи  и речни поплави носат соединенија до организмите кои живеат на континенталниот гребен.

Повеќе модерни континентални гребени биле над над морската височина и биле откриени во текот на глацијалните периоди, кога големо количество на вода била заробена во масивните слоеви од мраз кои ја покривале Земјата.

Source: Interiot

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.