Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shtyllat kontinentale

Zona e shtratit të detit rreth një toke të madhe ku deti është relativisht i cekët në krahasim me oqeanin e hapur. Pellgu kontinental është gjeologjikisht pjesë e kores kontinentale.

Shtylla kontinentale është një tokë e thatë nënujore që shtrihet jashtë nga një kontinent nga bregu në thellësitë e 100-200 metra. Gjerësia mesatare e një rafte kontinentale është rreth 65 km. Shporta më e madhe kontinentale në botë shtrihet 1.500 km nga brigjet e Siberisë deri në Oqeanin Arktik.

Rafti kontinental është i prirur butësisht në një pjerrësi mesatare prej rreth 0.1 °.

Zakonisht përfundon me një rënie të papritur të quajtur pushim në raft. Më poshtë shtrihet pjerrësia kontinentale, një zonë shumë më e vakët e shtratit të detit që zakonisht bashkohet me një pjesë të detit të oqeanit që quhet rritja kontinentale në një thellësi prej rreth 4.000 deri në 5.000 metra.

Rrezet e diellit mund të depërtojnë në ujërat e cekëta në shtyllen kontinental, duke lejuar që shumë lloje organizmash të lulëzojnë, nga karkaleca mikroskopike në algën gjigante të quajtur leshterik. Rrymat e oqeanit dhe rrjedhjet nga lumenjtë sjellin ushqyes në organizma që jetojnë në raftet kontinentale.

Shumë rafte moderne kontinentale ishin mbi nivelin e detit dhe u ekspozuan gjatë periudhave akullnajore, kur më shumë ujë u mbyllën në fletë masive akulli që mbulonin planetin.

Interiot

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.