Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shtylla të lehta

Shtylla të lehta duken si kolona të dritës që rrihen në qiell, ose duket se shtrihen nga qielli në tokë. Kjo është një fenomen optik i prodhuar kur drita natyrore ose artificiale refraktohen nga kristalet e akullit.

Ndonjëherë, në një mot shumë të ftohtë, kristalet e akullit (të ashtuquajtur ‘pluhuri diamanti’) formojnë shumë afër sipërfaqes së Tokës. Kristal akulli në formë pllabi, normalisht i pranishëm vetëm në retë e larta, noton në ajër pranë tokës dhe aspektet e tyre horizontale reflektojnë dritën poshtë.

Burimi i dritës mund të jetë çdo gjë nga dielli (të quajtura shtylla “diellore” ose “dielli”), në hënë (të referuara si shtylla “hënore” ose “hënë”), tek rruga. Shtyllat e lehta mund të shihen në çdo kohë të ditës.

Shfaqja e shtyllave të lehta që shfaqen poshtë gjerësisë më të largët veriore është aq e rrallë sa që ato janë raportuar si UFO në të kaluarën.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.