Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Siberia

Siberia është një territor që i përket Rusisë në Azinë veriore. Në perëndim shtrihet mbi 7,000 km nga Malet Ural deri në brigjet e pjesës së ujërave të Oqeanit Paqësor në lindje dhe 3,500 km nga bregu i Oqeanit Arktik në veri deri në kufirin e Azisë Qendrore në jug. Zona e saj është rreth 10 milionë km2 (pa Lindjen e Largët Ruse, e cila nuk klasifikohet gjithmonë si pjesë e Siberisë).

Tradicionalisht në Rusi gjithë territori i Siberisë ndahet në Siberinë perëndimore, e cila përfshin Plain Siberian Perëndimor, Malet Altaj, Kuznetskiy Alatau dhe Siberia Lindore, e cila përfshin Plateau -n  Qendrore siberiane dhe malet përreth në lindje dhe jug, gadishulli Taymyr dhe ultësira në brigjet e Oqeanit Arktik në lindje të Jenisey.

Sipas regjistrimit rus të vitit 2010, territori i Siberian dhe i Federatës së Lindjes së Largët është e banuar nga 25,6 milion njerëz, që është 17,9% e popullsisë së përgjithshme të Rusisë.

Numri i njerëzve vendas siberianë në të njëjtin regjistrim u vlerësua në 1.6 milion (1.1% të popullsisë së përgjithshme).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.