Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Cryptobiosis

Një gjendje e kthyeshme e  organizmit kur nuk tregon shenja të dukshme të jetës dhe kur aktiviteti i tij metabolik bëhet i vështirë per tu matur. Ai nxitet nga kushte të pafavorshme mjedisore, si temperatura e lartë ose e ulët, oksigjeni i reduktuar (anoksibioza), ose thatësira (ahidrobioza).
 Për shembull, tardigradët janë në gjendje të pezullojnë metabolizmin e tyre dhe të bien në kriptobiosis për gati 10 vjet. Kjo përshtatje u lejon atyre të mbijetojnë në kushte ekstreme të temperaturës, presionit, dehidrimit , madje dhe rrezatimit.
«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.