Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Grenlanda

Grenlanda (në inuit: Kalaallit Nunaat) është ishulli më i madh në botë, i vendosur në hemisferat perëndimore dhe veriore; dhe është e ndarë nga rrethi Arktik. Ai përbëhet nga toka kryesore, e rrethuar nga qindra ishuj të vegjël. Në mes ka INLAND ICE, trupi i dytë më i madh i akullit në botë, pas fletës së akullit Antarktik (1,710,000 kilometra katror, deri në 3,2 km të trasha). Nunataks janë një element shumë karakteristik i këtij peizazhi. Grenlanda ka 3 lloje të klimës: polare, Arktik dhe nën-Arktik, për shkak të madhësisë së vendit ka ndryshime të mëdha në mot, nga rajoni në rajon.

Ndërsa është pjesë e kontinentit të Amerikës së Veriut, Grenlanda ka lidhje kulturore më të madhe me Evropën. Në vitin 2018, Groenlanda ka një popullsi prej 56.565 banorësh, e cila renditet e 192 në botë. Sot, rreth 80 për qind e popullsisë së Grenlandës është e Inuit ose trashëgimisë së përzier Inuit / Daneze. Pjesa më e madhe e mbetjeve janë me prejardhje daneze, edhe pse një numër i vogël e gjurmojnë trashëgiminë e tyre në rajone të tjera të Evropës. Gjuetia dhe gjueti balenare kanë qenë gjithmonë mënyra të rëndësishme për të jetuar në Grenlandë, por njerëzit në Grenlandë po shfrytëzonin edhe kriolit. Diku ndërmjet pesë dhe dhjetë mijë vjet më parë, një meteor i rrëzuar përmes atmosferës mbi Grenlandën, u hodh në copa të vogla dhe u përhap në të gjithë ishullin.

Njerëzit e lashtë në Grenlandë po shfrytëzonin atë për hekurin shumë kohë përpara epokës së hekurit në Evropë. Me shqiponjat e detit, vula, balena, qime musku dhe arinj polare, jeta e egër e Grenlandës është e pasur dhe jashtëzakonisht e larmishme. Shkencëtarët nuk janë në gjendje të pengojnë numrin e nanoqëve (arinjve polare në inuit) në Grenlandë, Grenlanda mund të kërkojnë jo më shumë se 150 arinj polare çdo vit. Qeveria gjithashtu dha leje për të ndjekur arinjtë polarë për qëllime rekreative. Mishi i ariut polar është pjesë e kuzhinës së Grenlandës. Sa i përket florës, nuk ka pemë që rriten natyrshëm, vetëm mbjellë artificialisht si pisha nga Norvegjia.

NIVIARSIAQ (xhuxh rosebay willowherb) është një lule kombëtare e Grenlandës (NIVIARSIAQ do të thotë vajzë e vogël dhe është gjithashtu një emër popullor). Politikisht, Grenlanda është një “vend përbërës” i Mbretërisë së Danimarkës. Ajo ka shumë pavarësi, por kreu i vendit është mbretëresha Margaret II.Grenlanda ka një lloje të gjera të vetëqeverisjes, emblemën e veçantë, flamurin dhe himnin.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.