Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Guvernatori i Svalbardit

Sipas Traktatit të Spitsbergen, arkipelagu Svalbard është qeverisur nga një guvernator (norvegjezi Sysselmannen), i cili është përfaqësuesi i qeverisë norvegjeze dhe në të njëjtën kohë kreu i departamentit të policisë në Svalbard.

Guvernatori ka kompetenca administrative dhe gjyqësore, kujdeset për mbrojtjen e mjedisit dhe rendin publik, si dhe kryen detyra të tjera, siç janë: rregullimi i turizmit, kryerja e martesave dhe organizimi i operacioneve të shpëtimit.

Nga viti 1925, funksioni i guvernatorit është përmbushur nga 21 persona. Guvernatori aktual, Kjerstin Askholt, ka qenë në detyrë që nga viti 2015

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.