Gyrfalcon

Skifteri më i madh, gjendet në rajonet arktike dhe ndodh në disa forma ngjyrash, njëra prej të cilave është kryesisht e bardhë.

  • Skifteri Rusticolus,  është një predator i frikshëm, më i madhi në botë (rreth 0,5 m gjatësi, 800g -2,1kg peshë), ai sundon mbi tundrën shterpë në brigjet e shkreta në Arktikun e lartë, ku ai ndjek poshtë fluturimit ose zbret si plumce nga qielli në shpejtësi të lë pa frymë për të goditur grabitjen në tokë.
  • Skifteri Rusticolus zakonisht gjendet në latitudes veriore (deri 60N) larg nga pyjet veriore.
  • Megjithëse disa individë janë regjistruar duke fjetur në pemë, shumica e individëve të kësaj specie ngrenë fole në tundrën e Arktikut.
  • Habitati i folesë është zakonisht midis shkëmbinjve të gjatë, ndërsa zonat e gjuetisë dhe të ushqimit janë më të larmishme.

Kohët e fundit Skifteri Rusticolus është zbuluar të jenë ‘seabirds sekrete’ – ajo rezulton se ata shpenzojnë shumë kohë në det, të jetesës dhe të gjuetisë në paketë akull.

Zogjtë mund të qëndrojnë në akull dhe të gjuajnë zogj të tjerë si gullët dhe guillemots, mbi atë që duket të jetë një nga vargjet më të mëdha të dimrit të dokumentuara për çdo rrëmbyes.

  • Skifteri Rusticolus kanë krahë të theksuara, bishti është relativisht i gjatë.
  • Trupi është i trashë dhe i fuqishëm, veçanërisht te femrat, të cilat janë dukshëm më të mëdhaja se meshkujt.
  • Ata kanë një shumëllojshmëri të ngjyrave të pëlhurave që variojnë nga një ngjyrë e bardhë e zezë deri në një zi pothuajse të pastër.

Skifteri Rusticolus nuk ka ndërtuar foletë e tyre, por përdorin ato të ndërtuara nga zogj të tjerë të mëdhenj, si korbat dhe shqiponjat e arta.

Skifteri Rusticolus race e parë në moshën dy vjeçare [Potapov & Sale 2005].

  • Madhësia e tufës është zakonisht 3 ose 4 vezë.
  • Koha e inkubacionit është 34-36 ditë.
  • Ashtu si me shumicën e rrëmbyesve, femra inkubon më shumë se meshkujt që është përgjegjës për sjelljen e ushqimit në fole.
  • Pas vizimit, të rinjtë qëndrojnë në fole për një tjetër c.a. 50 ditë.
  • Pas largimit nga foleja, të rinjtë janë të varur nga prindërit e tyre. Ata zhvillojnë aftësitë e tyre të gjuetisë ngadalë dhe për 6 javët e para, ata mbështeten kryesisht në ushqimin e sjellë tek ata nga prindërit e tyre [Potapov & Sale 2005].

Popullsia e tanishme në Evropë vlerësohet në 1500 palë.

Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.