Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

I kënduari (me fyt) Inuit

Një lloj karakteristike tradicionale e këndimit për njerëzit Inuit që jetojnë në Amerikën e Veriut. Në dallim nga këndimi i fytit në Mongoli ose në Tibet, këngëtarja këndon një tingull të vetëm në vend të pakëve në të njëjtën kohë.
Gratë inuit zakonisht këndojnë, edhe pse njerëzit që janë në gjendje ta bëjnë këtë mund të gjenden gjithashtu. Teknika e këndimit është : dy njerëz qëndrojnë përballë njëri-tjetrit dhe njëri prej tyre është zëri kryesor – ajo ose ai jep ritmin e melodisë dhe këngëtarja e dytë i përgjigjet me këndimin e saj ose të tij.
Këngët nuk kanë një tekst të veçantë – është një sekuencë e fjalëve të palidhura ose rrokjeve që imitojnë tinguj të ndryshëm, p.sh. bërë nga kafshët.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.