Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Inversi i temperaturës

Shtresa e hollë e atmosferës ku rënia normale e temperaturës me lartësi kalon në temperaturë në rritje me lartësi dhe si rezultat, ajri më i ngrohtë përfundon në një shtresë më të ftohtë. Inverset e temperaturës janë profile shumë të qëndrueshme, të cilat ndalojnë konveksimin në këtë shtresë. Kjo do të thotë se nuk ka pothuajse asnjë përzierje të ajrit. Nën këto rrethana, emetimet nuk rriten në lartësi më të larta, ndotësit nga sipërfaqja mund të bllokohen afër tokës.

Ky inversion i rregullt i temperaturës në Arktikun e lartë është shkaktuar nga mungesa e ngrohjes së sipërfaqes nga Dielli, i cili qëndron nën horizont gjatë dimrit (dhe natës polare), dhe humbja e vazhdueshme e nxehtësisë nga sipërfaqja (përmes emetimit të rrezatimit infra të kuqe).

Për shkak të kushteve të shtresuara, efikasiteti i transportit të ngrohjes zvogëlohet. Kjo do të thotë se ajo pak nxehtësi që lëshohet nga sipërfaqja e ftohtë e Arktikut mund të grumbullohet në atmosferë më të ulët, duke rritur temperaturën atje dhe duke kontribuar në përforcimin e Arktikut.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.