Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»
Other languages:

Lartësia e vijës së ekuilibrit (ELA)

Kufiri topografik i poshtëm i mbulimit dëborë shumëvjeçar quhet linja e dëborës ose lartësia e vijës së ekuilibrit (ELA). Kjo është një vijë e parregullt (lartësi) e vendosur përgjatë sipërfaqes së tokës mbi të cilën bora nuk tërhiqet tërësisht në verë. Në ELA akumulimi i borës është e barabartë me ablazione (shkrirja dhe avullimi).

Kjo linjë ndryshon shumë në lartësi. Linja vjetore e ekuilibrit ndan zonën e akumulimit dhe ablacionit dhe ndryshon çdo vit. Lartësitë mesatare të linjës së dëborës të marra në zona të mëdha mund të përdoren për të nxjerrë një linjë klimatike dëbore, e cila rritet ose bie në lartësi në përgjigje të zonave klimatike në mbarë botën:

  • Pranë poleve ~ 0 m asl;
  • Zona polare ~ 200-1000 m asl;
  • Zona e përhershme ~ 800-3200 m asl;
  • Zona tropikale ~ 5000-6000 m asl;
  • Pranë Ekuatorit ~ 4500-5000 m asl

Mbi ELA nëse bie mjaft bora për t’u shndërruar në akull – akullnajat mund të formohen.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.