Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ngjarja Carrington

Ngjarja Carrington është përdorur si një pikë referimi për një incident katastrofik të ‘motit hapësinor’.

Ajo është emëruar pas astronomit britanik Richard Carrington. Në orën 11:18 më 1 shtator 1859, Carrington vuri re se dy pika të dritës intensivisht të ndritshme shfaqen në grupin e madh të njollave diellore. Kjo stuhi diellore shkaktoi që kurora e Diellit të bënte një lëshim masiv të energjisë magnetike, i njohur si një shpërhapje në masë koronare (CME). Disa orë pas vëzhgimit të Carringtonit, grimcat goditën fushën tonë magnetike dhe qielli shpërtheu në flakë kudo në botë. Sipas librave të historisë, Aurora u pa në Kubë, Japoni Jugore dhe madje edhe në ekuator në Kolumbi.

Ka të dhëna për një Aurorë të artë apo të zjarrtë të kuqe në Kinë dhe në Nju Jork, aq të fortë sa njerëzit po lexojnë gazetat e tyre në dritën e shpërthimit. Në veri netët ishin të ndritshme si ditë për tri ditë.

Ndikimi tjetër ishte se linjat telegrafike dhe rrjetet elektrike ishin mbingarkuar nga energjia elektrike e shtyrë përmes telave të tyre. Operatorët përdorën goditjet elektrike nga makinat e telegrafit, dhe letrat telegrafike ndezën zjarr.

Analiza e bërthamës së akullit sugjeron se ngjarje të tilla të kësaj madhësie ndodhin çdo 500 vjet. Nëse një stuhi e tillë masive duhet të përsëritet, do të kishte një ndikim të madh në përbërjen atmosferike në të gjithë atmosferën e mesme, duke rezultuar në ulje domethënëse dhe të vazhdueshme të ozonit total, duke rezultuar në një ftohje të konsiderueshme globale, për shembull në Europë (5C).

Gjithashtu, mund të ketë pasoja serioze për celularin e sotëm, internetin dhe komunikimet satelitore dhe gjithashtu për furnizimet e energjisë elektrike në botë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.