Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Nënsipërfaqe ujore

Subsea permafrost (permafrost nëndetëse, permafrost në det të hapur) ndodh në fundin e detit në rajonet polare. Ajo ndryshon nga permafrost tjetër në atë që është tipike, ngrohtë, dhe në përgjithësi degraduese. Shfaqja, karakteristikat dhe shpërndarja e permafrostit nënujor kanë ndikuar fuqishëm nga kushtet rajonale dhe lokale: topografia e ndarë, fundërrima e llojeve të shkëmbinjve, kripëzimet, kushtet e akullit, thellësitë e ujit, prania e sipërfaqes së akullit etj. Ajo përmban sasi të mëdha të hidrateve të gazit , dhe degradimi i saj mund të përshpejtojë lirimin e metanit, duke ndikuar në ndryshimin e klimës.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.