Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Sindromet polare

Në psikologjinë polare, e cila merret me studimin mbi sjelljen e njerëzve që punojnë në grupe të vogla të izoluara (ICE, mjedisi i izoluar-i kufizuar), në stacionet kërkimore, largohen nga qytetërimi, dallohen lloje të ndryshme të çrregullimeve mendore. Ato u ndanë në sindroma, ndër të cilat më të rëndësishmet janë: sindroma e dimrit, Sindroma T3 dhe fenomeni i tremujorit të tretë.

Sindromi mbi dimrin karakterizohet nga lloje të ndryshme të depresionit, acarim, çrregullime gjumi, vështirësi me përqendrim dhe kujtesë dhe mungesë mendjeje. Ky lloj i sjelljes mund të rezultojë nga kushtet mjedisore gjatë
natës polare. Sindroma mbi dimrin mund të shoqërohet gjithashtu me sindromën T3.

T3 (triiodothyronine) është një hormon tiroide që është përgjegjës për metabolizmin e trupit. Çrregullimet e sekretimit të saj mund të jenë rezultat i temperaturave të ulëta, periudhave të gjata të natës polare dhe diellit të mesnatës. Rënia e humorit dhe perceptimit dhe rritja e emocioneve negative mund të vërehen.

Fenomeni i tremujorit të tretë rezulton nga kohëzgjatja e periudhës që punonjësit janë të detyruar të shpenzojnë në një stacion kërkimi. Ky është momenti i dimërimit kur gjendja shpie më keq, sepse njerëzit në një grup të izoluar e kuptojnë se vetëm gjysma e misionit ka kaluar dhe fundi i saj duket shumë i largët. Kjo çon në disa tensione në grup, njerëzit mund të ndihen të hutuar ose të çorientuar.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.