Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Strehimi langhus

Langhus është një lloj strehimi i ndërtuar nga VIkingët në mesjetën e hershme. Ishte e gjatë dhe e ngushtë dhe e ngjashme me anijen. Vikingët ndërtuan shtëpitë e tyre nga materiale vendase të tilla si druri, guri ose blloqe të terrenit, duke mbuluar çati. Në tokat me furnizim të kufizuar të drurit, shtëpitë e gurit ishin të zakonshme. Këto shtëpi zakonisht u hapën në tokë më thellë për të zvogëluar sasinë e materialeve të nevojshme për ndërtimin e mureve.

Langhus ishte shpesh një dhomë në shtëpi me një zjarr gatim në mes. Tymi diltenga një vrimë në çati. Kafshët dhe njerëzit (familjet së bashku me skllevërit) kanë jetuar në të njëjtën ndërtesë.

Shtëpitë kishin shumë pak mobilje. Stolat e drurit janë përdorur edhe si shtretër. Për ngrohtësi dhe butësi, veshur me lesh, mbulonin dyshemenë, stendat dhe ndonjëherë muret. Dritaret ishin vendosur në çati dhe mbuloheshin me lëkurë të hollë të kafshëve.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.