Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Stromatolitet

Stromatolitet – greqisht për ‘rock’ shtresa – janë shkëmbinj nënujorë microbial krijuar nga bakteriet ciano. Ata janë shtresat e shtresuara, kolonat, dhe gurët sedimentarë me fletë. janë konsideruar fosilet më të vjetra të tokës. Cyanobacteria kanë lënë dëshmi fosile të ekzistencës së tyre në Australi që është 3.5 miliardë vjeç.

Ata ekzistonin me bollëk në ditët kur nuk kishte kafshë apo bimë në tokë. Për shkak se ishin fotosinteza të shumta, produkti i tyre i mbeturinave, oksigjeni, hyri në atmosferë në sasi të mëdha, duke e bërë atë të përshtatshme për forma të tjera të jetës. Cyanobacteria formojnë struktura duke kapur sedimentin me shtresat e tyre sipërfaqësore ngjitëse. Sedimenti i bllokuar reagon ndaj karbonatit të kalciumit në ujë për të formuar gëlqeror.

Këto depozita gëlqerore ngrihen jashtëzakonisht ngadalë, është llogaritur që një centimetër strukture kërkon rreth 25 vjet që të përcaktohet.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.