Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Erobring af Sydpolen – Amundsen-Scott 1911-1913

Amundsen Ekspedition 1909 – 1912

Amundsen’s oprindelige plan forudså en ekspedition til Nordpolen, men nyheden om dens fangst af F.Cook og Robert Peary gjorde at planerne ændrede sig. Ekspeditionen sejlede på FRAM-skibet (lånt fra Nansen) den 9. august 1910 og nåede hvalbugten i den østlige ende af Ross Ice Barrier den 14. januar 1911. Efter landets base blev der opført fødevareoplag på efterfølgende breddegrader 80o, 81o, 82o, 83oS. Slædehunde blev brugt til transport og folk flyttede sig på ski – de var erfarne skiløbere. Polargruppen forlod basen den 19.10.1911. Efter at have nået de Transantarian bjergene, efter et par dages søgen, lykkedes det dem at finde en vej til Antarktis Plateau gennem en A.Heibergs gletsjer. Amundsen nåede polen den 14. december 1911. I 4 dage gennemførte ekspeditionsdeltagerne astronomiske målinger for at sikre, at de faktisk nåede polen. Det tog 32 dage at vende tilbage til basen. 30.01. 1912 FRAM tog afsted til Tasmanien, informerer Amundsen om succesen med hans rejse fra Hobart.

Scotts ekspedition (1910-1913).

Den planlagte stor skala ekspedition havde først og fremmest, videnskabelige mål, planen om at fange Sydpolen var resultatet af fremkomsten af en rival – Amundsens ekspedition (som til gengæld tog pole som et primært mål). Ekspeditionen var at oprette en base i det velkendte Scott Strait i McMurdo og bruge det på den rute, der var kendt fra Shackleton’s ekspedition i 1909, ruten til Antarktis-platået ved Breadmore-gletscheren. Til transport, slæder trukket af ponyer og brugen af en motor slæde blev planlagt. På Det Antarktiske Plateau blev slæderne trukket af folk, men ekspeditionens deltagere havde ingen erfaring med at bruge ski og havde ikke tillid til dem.

De aktiviteter, der fører til etablering af de første fødevarer og brændstofdepoter (ved 79o og 80o) var præget af vanskeligheder med at opretholde effektiviteten af ponyer og motoriske slæder. Som et resultat blev grundkonstruktionen af det såkaldte ‘One ton storehouse’, planlagt til 80o S, grundlagt 40 km tættere på basen. Det havde tragiske konsekvenser for den tilbagevendende polære gruppe. Yderligere hold var at etablere besætninger, der ledsager den polære gruppe i marchen syd og vender tilbage til basen en efter en efter deres opgaver var overstået. Dette medførte yderligere forsinkelser på vej mod syd. Den polære gruppe var på Antarktis Plateau næsten en måned senere end Amundsen-ekspeditionen. Med en lignende forsinkelse nåede Scott polen, hvor han fandt et telt med et norsk flag, efterladt af Amundsen. Scott-gruppen gik næsten straks tilbage, først ved at holde det foregående tempo. Imidlertid viste det sig hurtigt, at fødevarerationerne blev beregnet for strengt (problemet med at laste slæderne), og ekspeditionsdeltagerne begyndte at svække som følge af underernæring. Det reducerede også deres modstand mod kulde. Den 17. februar døde en af gruppens deltagere under nedstigningen af Breadmore-gletsjeren som følge af skader forårsaget af efteråret. Resten med stigende vanskelighed bevæger sig meget langsomt mod bunden. Den 16. marts begik bandets anden deltager selvmord. Den 18. marts oprettede de resterende tre et telt for sidste gang. Meget dårlige vejrforhold betød, at de ikke ville forlade teltet længere. Den 29. marts døde de af sult og udmattelse. Et tons lagerhus var 18 km væk.

Den 26. marts tog en redningsgruppe avsted fra basen, men meget dårlige vejrforhold tvang det til at vende tilbage.

Terra NOVA ekspeditionsfartøjet tog avsted til New Zealand med 8 deltagere til ekspeditionen. 13 mennesker vælger at blive der til vinteren er overstået. I foråret – 29. oktober – sætter en søgegruppe ud, som den 12. november finder et telt af Scotts sidste campingplads og hans ledsagere. De blev begravet på stedet i en ishøje. Verden lærte om den tragiske afslutning af Scotts ekspedition i 1913.

Kort baseret på: Hvad kappløbet til sydpolen kan lære dig om, hvordan man skal nå sine mål.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.