Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Pushtimi i Polit të Jugut – Amundsen-Scott 1911-1913

Ekspedita Amundsen 1909 – 1912

Plani origjinal i Amundsen parashikoi një ekspeditë në Polin e Veriut, por lajmi për kapjen e saj nga F. Cook dhe Robert Peary shkaktoi ndryshim të planit. Ekspedita lundroi në anijen

FRAM (huazuar nga Nansen) më 9 gusht 1910 dhe arriti në Gjirin e Balenës në skajin lindor të pengesës së akullit Ross më 14 janar 1911. Pasi u ndërtua baza e tokës, depot e ushqimit ishin vendosur në gjerësi pasuese 80° 81°, 82° , 83°. Slitat me qenë u përdorën për transport, njerëzit lëviznin në ski – ata ishin skiatorë me përvojë. Grupi polar u nis nga baza më 19.10.1911. Pasi arritën në Malet Transantare, pas disa ditësh kërkimi, ata arritën të gjenin një rrugë për në pllajën Antarktike përmes një akullnajë të A. Heiberg. Amundsen arriti në pol më 14 dhjetor 1911. Për 4 ditë, pjesëmarrësit e ekspeditës kryen matje astronomike për të siguruar që ata arritën në pol. U deshën 32 ditë për t’u kthyer në bazën. 30.01.1912 FRAM u nis nga Tasmania, Amundsen informoi për suksesin e udhëtimit të tij nga Hobart.

Ekspedita e Scottit (1910-1913)

Ekspedita e planifikuar në një shkallë të madhe kishte qëllime shkencore, para së gjithash, plani për të kapur Polin e Jugut ishte rezultat i shfaqjes së një rivali – ekspeditës së Amundsen (i cili më pas e mori polin si një qëllim parësor). Ekspedita do të ngrinte, një bazë në skajin e njohur të Scott Strait of McMurdo dhe do ta përdorte atë në rrugën e njohur nga ekspedita e Shackleton në vitin 1909, rruga drejt pllajës Antarktike nga Akullnaja Breadmore. Për transport, slitat u terhoqën nga kuaj të vegjël dhe u përdorë një varkë motorike. Në pllajën Antarktike, slitat duhej të tërhiqeshin nga njerëzit, por pjesëmarrësit e ekspeditës nuk kishin përvojë në përdorimin e skive dhe nuk kishin besim tek ata.

Aktivitetet që çuan në krijimin e depove të para ushqimore dhe karburanteve (në 79° dhe 80°) u shënuan nga vështirësitë në ruajtjen e efikasitetit të poneve dhe slitës motorike. Si rezultat, u themelua përbërja bazë e të ashtuquajturit “Depo një tonshe”, e planifikuar për 80° S, u ndërtua 40 km më afër bazës. Kishte pasoja tragjike për grupin polar që kthehej. Ekipet e mëtejshme duhej të ngrinin ekuipazhet që shoqëronin grupin polar në marshimin në jug dhe të ktheheshin në bazën e njëri pas tjetrit pas përfundimit të detyrave të tyre. Kjo shkaktoi vonesa shtesë në rrugën drejt jugut. Grupi polar ishte në Pllajën Antarktike gati një muaj më vonë se ekspedita Amundsen. Me një vonesë të ngjashme, Scott arriti Polin, ku gjeti një tendë me një flamur norvegjez, të lënë nga Amundsen. Grupi Scott pothuajse menjëherë u kthye, duke mbajtur fillimisht ritmin e mëparshëm. Megjithatë, shpejt doli se racionet e ushqimit u llogaritën shumë rreptësisht (problemi i ngarkimit të slitëve) dhe pjesëmarrësit e ekspeditës filluan të dobësoheshin si pasojë e kequshqyerjes. Kjo gjithashtu uli rezistencën e tyre ndaj të ftohtit. Më 17 shkurt, gjatë zbritjes së Akullnajës Breadmore, një nga pjesëmarrësit e grupit vdiq si rezultat i lëndimeve të shkaktuara nga rënia. Pjesa tjetër me vështirësi në rritje, lëviz shumë ngadalë drejt bazës. Më 16 mars, pjesëmarrësi i dytë i grupit bëri vetëvrasje. Më 18 mars, tre të tjerët krijuan një tendë për herë të fundit. Kushtet shumë të këqija të motit nënkuptonin se ata nuk do ta linin më tendën. Më 29 mars, ata vdiqën nga uria dhe nga lodhja. Një depo një ton ishte 18 km larg.

Më 26 mars, një grup shpëtimi u nis nga baza, por kushtet shumë të këqija të motit e detyruan atë të kthehej.

Anije ekspeditash TERRA NOVA u nisën në Zelandën e Re duke marrë 8 pjesëmarrës të ekspeditës. 13 njerëz vendosin të kalojnë dimër. Në pranverë – 29 tetor – fillon një grup kërkimin, i cili më 12 nëntor gjen një çadër të kampit të fundit të Scottit dhe shokëve të tij.

Ata u varrosën në vend në një grumbull akulli. Bota mësoi rreth përfundimit tragjik të ekspeditës së Scottit në vitin 1913.

Më 26 mars, një grup shpëtimi u nis nga baza, por kushtet shumë të këqija të motit i detyruan atë të ktheheshin.

Anije ekspeditash TERRA NOVA u nisën në Zelandën e Re duke marrë 8 pjesëmarrës të ekspeditës. 13 njerëz vendosin të kalojnë dimërin. Në pranverë – 29 tetor – fillon një grup kërkimi, i cili më 12 nëntor gjen një çadër të kampit të fundit të Scottit dhe shokëve të tij. Ata u varrosën në vend në një grumbull akulli. Bota mësoi rreth përfundimit tragjik të ekspeditës së Scottit në vitin 1913.


Harta në bazë të: Se si Gara si të arrijmë në Polin e Jugut mund t’ju mësojë se si të arrini qëllimet tuaja.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.