Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Pyjeve Boreal (taiga)

Pyjet boreale (taiga) zënë rreth 17% të sipërfaqes së Tokës në një rrip rrethor të Hemisferës së Veriut. Përtej këtij kufiri, taiga bashkohet me Tundrën rrethuese.

Pyjet boreale përfaqësojnë 29% të mbulimit të pyjeve në botë.

Kjo është një “biomjekë” e vegjetacionit e përbërë kryesisht nga pemët me gjelbërim gjatë gjithë vitit, që karakterizohen nga dimra të gjata dhe reshjet e moderuara më të larta vjetore.

Toka e taigës ka pak ushqyes. Gjithashtu mund të ngrijë, duke e bërë të vështirë për shumë bimë që të zënë rrënjë.

Pemët korniferike, të tilla si bredhi, pisha, larshi dhe bredhi, janë të zakonshme, pasi ato përshtaten shumë mirë me kushtet klimatike. Forma e tyre e hollë, konike minimizon akumulimin e dëborës në degë, duke lejuar që pemët të përballojnë peshën e borës gjatë dimrit pa thyer.

 

Rëndësia dhe sipërfaqja e vogël e gjilpërave, dhe një shtresë e lyer me ngjyrë, lejon pemën të rezistojë erërat e forta dhe të ftohta. Mbajtja e gjilpërave gjatë gjithë dimrit lejon që pema të fotosintezohej në ditën e dimrit të ngrohtë, të ngrohtë dimrit dhe të fillojë fotosintezimin në pranverë sapo të lejohen temperaturat.

Kafshët që jetojnë në taiga përfshijnë dhelprat, rrëqebrat, arinjtë, mishrat, squirrels, ndërsa ato më të mëdha përfshijnë ujqër gri dhe predhat e tyre: caribou (Kanada), renë dhe moose.

Pylli boreal përmban sasi të mëdha të karbonit, ndoshta më shumë se sa pyjet e butë dhe tropikale të kombinuara, shumica e tyre në torfë.

Pyjet Boreal janë emëruar sipas Boreas, zot grek i erës veriore.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.