Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Qarkullimi termohaline (THC)

Qarkullimi termohaline është oqean i thellë, i madh, i ngadalshëm aktual; një lloj qarkullimi i cili udhëhiqet nga ndryshimet në dendësinë e ujit. Dendësia varet nga temperatura dhe kripësia. Në rajonet polare ujërat e detit janë shumë të ftohtë dhe  formohet akull. Si rezultat, uji i detit përreth merr më shumë salcë, sepse kripa mbetet prapa gjatë procesit të ngrirjes. Ndërsa uji i detit rritet, rritet dendësia dhe fillon të zhytet. Ky pompim i ujit sipërfaqësor në oqeanin e thellë e detyron ujin e thellë të lëvizë horizontalisht derisa të gjejë një zonë ku mund të ngrihet përsëri në sipërfaqe dhe të mbyllë lakin e tanishëm.
Ngrohja globale mund të ndikojë THC në dy mënyra: ngrohja sipërfaqësore dhe freskimi i sipërfaqes (uji është më pak i kripur), të dyja reduktojnë densitetin e ujërave sipërfaqësore të gjerësisë së lartë dhe kështu pengojnë formimin e thellë të ujit dhe shtresat përzierjen.
«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.