Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Qeliza Ferrel

Qeliza Ferrel është lëvizja mesatare e ajrit në mes të latitudes.occurs në latitudes lartë (midis 30 gradë dhe 60 gradë N dhe 30 gradë dhe 60 gradë S).

Në qelizën Ferrel, ajri rrjedh poleward dhe në lindje në afërsi të sipërfaqes dhe ekuador dhe në perëndim në lartësi më të larta; kjo lëvizje është e kundërta e rrjedhës së ajrit në qelizën Hadley. Qeliza Ferrel luan një rol të madh në transportin e energjisë polare (kryesisht ngrohjes).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.