Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Qeliza Hadley

Meteorologu anglez George Hadley krijoi teorinë shkencore të qelizës Hadley në 1735. Rajonet tropikale marrin më shumë nxehtësi nga rrezatimi diellor sesa ato rrezatojnë përsëri në hapësirë dhe rajonet polare rrezatojnë më shumë sesa marrin; sepse të dyja zonat kanë temperatura gati të vazhdueshme.

Hadli teorizoi që ajri i ngrohtë duhet, pra, të ngrihet pranë Ekuatorit, të hyjë në lartësi të larta dhe të humbasë nxehtësinë në ajrin e ftohtë të pranishëm pranë poleve.

Qeliza Hadley është një model i qarkullimit atmosferik në shkallë të gjerë në tropikët që prodhon erëra të quajtura orientale tropikale dhe erëra tregtarë, të shkaktuara nga ajri i ngrohtë që ngrihet në tropikët dhe që rrjedh drejt poleve dhe pastaj ftohet, zbret dhe rrjedh drejt ekuatorit.

Mekanizmi që ndjiqet: Ajri ndan dhe fillon të lëvizë si në veri dhe në jug drejt shtyllave. Kur arrin rreth 30 ° N dhe 30 ° S, ajri ftohet dhe zhytet në tokë duke formuar zonën subtropikale me presion të lartë. Ndërsa ajri zhytet, ai bëhet më i ngrohtë dhe më i thatë. Kjo krijon një zonë të re me reshje të ulëta, prandaj shkretëtirat janë të pranishme në peizazhin.

Ndërsa rriten temperaturat globale, diferenca e temperaturës midis poleve dhe ekuatorit ka gjasa të ulet, duke zgjeruar Qelizën Hadley. Një efekt që ka kjo është se rajonet e mesme të gjerësisë si Mesdheu dhe SHBA Jugperëndimore kanë gjasa të shohin një rritje në presionin e nivelit të detit – që korrespondon me motin më të thatë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.