Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Qen Diellorë

Qentë Diellorë (të njohur edhe si parhelion, qentë tallës, qentë fantazëm) janë zona të ndritshme, me ngjyrë të dritës pranë Diellit.

Ata zakonisht shfaqen rreth 22 gradë në të majtë dhe të djathtë të Diellit dhe në të njëjtën lartësi mbi horizontin si Dielli.

Ajo që shohim është një reflektim i dritës së diellit nga kristalet e akullit te retë.

Qentë Diellorë janë më të zakonshëm kur moti i ftohtë sjell kristale akulli në atmosferë, megjithatë ato mund të ndodhin kudo në botë sa herë që ka retë cirrus.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.