Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Бореална шума (тајга)

Бореалната шума (тајга) зафаќа околу 17% од Земјината копнена површина во поларниот појас од далечната Северната Хемисфера. Северно од оваа граница, тајгара преминува во поларна тундра. Бореалот од Земјината шумска покривка зафаќа 29%.

Тоа е биом на вегетација составен главно од иглолисни дрвја, а се карактеризира со долги зими и умерени до високо застапени годишни врнежи. Почвата во тајгата има неколку хранливи материи. Исто така, може да се замрзне, што ги спречува растенијата  да пуштат корења.

Корниферните дрва, како смрека, бор, ариш и ела се чести поради нивната добра адаптација кон климатските услови. Нивниот тенок, конусен облик го намалува таложењето на снег на гранките, поради што ја поминуваат зимската сезона без да се скршат. Малата површина на игличките, а и восочната прекривка, му служат на дрвото за одбрана од ветер. Чувањето на игличките преку зимата овозможува фотосинтеза на ретките сончеви, топли зимски денови, и да почнат со фотосинтеза во пролет, штом тоа го дозволат температурите.

Животни кои живеат во тајгата се: лисиците, рисовите, мечките, видрите, верверичките, додека од поголемите се среќаваат сиви волци и нивните пленови: канадскиот ирвас и лосот.

Во бореалните шуми има огромни количини на јаглерод, можеби повеќе и од умерените и тропските шуми заедно, повеќето во тресетот.

Бореалните шуми се крстени по Бореас, грчкиот бог на Северниот ветар.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.