Αρκτική
Η Αρκτική είναι η βορειότερη περιοχή της Γης, η οποία περιβάλλει τον Βόρειο Πόλο. Η έκτασή της είναι περίπου 45 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων το 1/3 αποτελείται από τον Αρκτικό Ωκεανό και τις γύρω θάλασσες. Σε αυτή την περιοχή, ζουν μόνο 4 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου, γεγονός που καθιστά την Αρκτική μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Γης. Περίπου το 10% αυτού του αριθμού είναι αυτόχθονες πληθυσμοί – έθνη, που έχουν ζήσει στην Αρκτική, πολύ πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων στην περιοχή.
Δεδομένου ότι η περιοχή είναι αχανής και ποικιλόμορφη, είναι δύσκολο να καθοριστούν σαφή σύνορα για να την προσδιορίσουν. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της περιοχής της Αρκτικής. Με τη χρήση καθαρά φυσικών κριτήριων, ο βορειότερος πολικός κύκλος ή η βορειότερη δενδρογραμμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σύνορα. Τέτοιες οριοθετήσεις παραλείπουν πολλά μέρη, τα οποία θα έπρεπε να θεωρηθούν ως τμήμα της Αρκτικής περιοχής, με βάση πολιτισμικά και κλιματικά κριτήρια, ή από τοπογραφικής άποψης. Ως εκ τούτου, αρκετοί διεθνείς οργανισμοί και επιτροπές δίνουν διαφορετικούς ορισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν στην Αρκτική διάφορες περιοχές των βορείων περιοχών του πλανήτη μας, βασισμένοι σε ποικίλα πολιτιστικά και / ή περιβαλλοντικά κριτήρια.
Υπάρχουν 8 χώρες, των οποίων μέρη των εδαφών τους βρίσκονται στην Αρκτική: η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ισλανδία. Η Ισλανδία, σύμφωνα με τους περισσότερους αναγνωρισμένους ορισμούς, είναι το μόνο κράτος που βρίσκεται πλήρως στην Αρκτική, όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν μόνο κάποιες περιοχές τους εκεί. Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι ο πολικός κύκλος ή η βόρεια δενδρογραμμή είναι τα μόνα κριτήρια, η Ισλανδία δεν μπορεί να οριστεί ως μέρος της Αρκτικής.
Οι συνθήκες διαβίωσης στην Αρκτική είναι ποικιλόμορφες. Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις στην Αρκτική και είναι συχνά πολύ μακριά η μία από την άλλη, όπως π.χ. στη Σιβηρία της Ρωσίας, στην Αλάσκα των ΗΠΑ και στον Καναδά. Οι πόλεις της Αρκτικής είναι παρόμοιες με τις πόλεις σε άλλα μέρη του κόσμου, παραδείγματα πόλεων είναι το Μούρμανσκ στη Ρωσία, το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία και το Τρόμσε στη Νορβηγία. Πολλοί άνθρωποι ζουν σε μικρές πόλεις ή οικισμούς που διασπείρονται σε τεράστιες περιοχές της Σιβηρίας, της Αλάσκας, του Καναδά, της Γροιλανδίας και της Σκανδιναβίας.
Στο βορειότερο σημείο, στη Σπιτσβέργη (Spitsbergen) και στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος, εγκαταστάθηκαν επιστημονικοί σταθμοί, των οποίων ο σκοπός είναι η έρευνα και η υποστήριξη των επιστημόνων. Όλες αυτές οι κοινότητες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, μοιράζονται παρόμοιες συνθήκες απομόνωσης, δύσκολες κλιματικές συνθήκες και την πολική μέρα και νύχτα, η οποία συχνά διαταράσσει τον ύπνο των κατοίκων.