Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Arktik

Arktik është rajoni më verior i Tokës, që rrethon Polin e Veriut. Sipërfaqja e saj është rreth 45 milionë kilometra katrorë, 1/3 e të cilave përbëhet nga Oqeani Arktik dhe detet përreth.  4 milion njerëz jetojnë, gjë që e bën Arktik një nga zonat më pak të populluara të Tokës. Rreth 10% e këtij numri janë popujt indigjenë – kombet, të cilët kanë jetuar në Arktik që nga kohra të lashta.

Meqë rajoni është kaq i gjerë, është e vështirë të përcaktohen kufijtë e qartë për ta përcaktuar atë. Disa organizata dhe komitete ndërkombëtare përfshijnë rajone të ndryshme të zonave veriore të planetit tonë në Arktik në varësi të kritereve kulturore dhe mjedisore. Ka 7 shtete, pjesët e të cilëve shtrihen në Arktik: Norvegjia, Suedia, Finlanda, Danimarka, Kanadaja, SHBA, Rusia) dhe  Islanda, që i përket tërësisht.

Jeta në Arktik është krejt e ndryshme nga jeta në pjesë të tjera të botës. Qytetet më të mëdha, si Murmansk, Reykjavik apo Tromso, duken ngjashëm me qytetet gjetkë, por nuk ka shumë qytete në Arktik dhe zakonisht janë larg njëri-tjetrit. Shumë njerëz jetojnë në qytete të vogla ose vendbanime të përhapura në mbarë territorin e Siberisë, Kanadasë dhe Skandinavi. Popujt indigjenë nganjëherë vendosen në qytete, por shpesh ndjekin stilin tradicional të jetesës. Në veriun më të largët, në Spitsbergen dhe Archipelago Kanadeze u krijuan stacione shkencore, funksioni i të cilave është kërkimi dhe mbështetja për shkencëtarët. Të gjitha këto komunitete, pavarësisht nga madhësia, ndajnë shqetësime të ngjashme të izolimit, kushteve të vështira klimatike dhe ditës dhe natës polare duke shqetësuar modelet e gjumit të banorëve.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.