Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Arktik Charr

Arctic charr (gjithashtu shkruar char) Salvelinus alpinus është specie e peshqve që jeton veriu më i largët, në lumenj dhe liqene. Ajo gjendet në të gjithë hemisferën veriore.

Shumica e charr janë peshq anadromë, që do të thotë se ata migrojnë nga ujërat e ëmbla në oqean gjatë periudhave të jetës së tyre.

Mund të bëhet mjaft i madh, është matur deri në 18 kg, në varësi se ku jeton. Madhësia më tipike është 1-2 kg. Charr karakterizohet dhe mund të identifikohet me ngjyrosjen e kuqe përgjatë pjesës së poshtme të tij. Edhe ngjyra e kuqe varet se ku jeton.

Arktik Charr në Akuariumi

Foto: Xepheid, CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0), nëpërmjet Wikimedia Commons).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.