Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Anadromous

Peshqit anadromë jetojnë një pjesë të jetës së tyre në ujëra të ëmbla dhe pjesë të jetës së tyre në ujë deti. Ata çelin në ujëra të ëmbla, pastaj migrojnë në oqean dhe kthehen përsëri në ujëra të ëmbla kur është koha që ato të hedhin vezët. Ne supozojmë se ata emigrojnë kështu, sepse ata gjejnë më shumë ushqim në oqean sesa në ujërave të ëmbla.

Speciet e njohur peshqit Anadromous janë salmon dhe charr.

Për të rikujtuar: peshqit anadromous migrojnë nga ujërave të ëmbla në oqean, dhe përsëri në ujërave të ëmbla.

Peshqit katadromë bëjnë të kundërtën. Ata migrojnë nga oqeani në ujë të ëmbël dhe kthehen përsëri.

Filmi: Peshqit anadromë, kanë nevojë për qendrim në të dy ujërat të ëmbla dhe ujë deti

Filmi nga: Burimet Natyrore Uells (CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0), nëpërmjet Wikimedia Commons.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.