Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»
Other languages:

Analogjia e hapësirës

Analogët e hapësirës janë zëvendësues së gjithësisë tokësore, domethënë analogë, për ekipet që veprojnë në mjediset e jashtëtokësorëve dhe mikrogravitetit; është një infrastrukturë për kërkime akademike dhe zhvillim teknologjik.

Anëtarët e ekuipazhit të një misioni hapësinor janë grupi më i rëndësishëm i njerëzve të përfshirë dhe, kështu, emocionet e tyre dhe ndërveprimet ndërpersonale kanë fituar vëmendje të konsiderueshme.  Kjo sepse anëtarët e ekuipazhit janë të kufizuar në gjendjet emocionale, dinamikat e grupit, zhvendosjen dhe udhëheqjen e anëtarëve të ekuipazhit gjatë një periudhe të gjatë izolimi.

Analogët e hapësirës zakonisht ndodhen në zona të largëta me kushte të vështira (shkretëtira, rajone polare). BLSS – Sistemet e mbështetjes bioregenerative të jetës janë një lloj i veçantë i analogjisë hapësinore.

Këto janë sisteme artificiale të mbyllura të bimëve, kafshëve dhe mikroorganizmave. Të domosdoshme për jetën njerëzore, si oksigjeni, uji dhe ushqimi, mund të riciklohen dhe rigjenerohen në sistem, në mënyrë që të sigurojnë astronautët me një mjedis të ngjashëm me Tokën.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.