Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Antarktidë

Antarktika është kontinenti më jugor i Tokës, që rrethon Polin e Jugut. Është kontinenti i pestë më i madh (14 milionë kilometra katror) dhe më i populluar pak nga të gjitha. Popullsia ndryshon në varësi të sezonit – në stacionet kërkimore të shpërndara në të gjithë kontinentin, rreth 1000 njerëz jetojnë në dimër. Në verë, kur aktiviteti hulumtues është në kulmin e saj, deri në 5000 njerëz qëndrojnë në Antarktidë. Nuk ka banorë vendës të Antarktidës, të vetmit njerëz janë shkencëtarë dhe stafi që vijnë nga vende të tjera.

Klima e Antarktidës është shumë armiqësore ndaj njerëzve. Antarktika konsiderohet të jetë një shkretëtirë, për shkak të ritmeve jashtëzakonisht të ulëta të reshjeve, kryesisht të përqendruara në brigjet. Temperatura më e ulët në histori në Tokë u regjistrua në Antarktik, në stacionin sovjetik Vostok në 1983: -89.2oC. Të dhënat satelitore sugjerojnë se në disa pjesë të kontinentit temperatura mund të bjerë nën -90oC.

Edhe pse Antarctic Ice Sheet mbulon 98% të Antarktidës, të dy gjërat nuk janë të njëjta. Fjala “Antarktika” ka të bëjë me kontinentin, por jo me fletën e akullit. Sidoqoftë, një shkencëtar apo eksplorues, i cili udhëton nëpër anën e akullit mund të thotë, se ata kanë vizituar Antarktikën, ashtu si edhe një studiues i akullnajave në Alpe mund të thonë, se ata kanë qenë në Evropë.

Statusi ligjor i Antarktidës rregullohet nga Traktati Antarktik, ashtu si në rastin e Antarktikut. Pretendimet territoriale të bëra nga disa vende në Antarktik përfshijnë gjithashtu, apo edhe kryesisht, sektorët e Antarktidës. Sipas traktatit, Antarktida përfshin edhe raftet përreth akullit.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.