Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Antarktik

Antarktiku është rajoni i botës, i cili rrethon shtyllën jugore. Termi “Antarktiku” nënkupton tërë zonën, e cila përfshin kontinentin e Antarktidës, raftet e akullit, ujërat përreth Oqeanit Jugor dhe disa arqipelagë (p.sh. Ishujt Jugorë Shetlandë ).

Antarktiku nuk është pjesë e ndonjë vendi. Kufiri zyrtar i Antarktikut përputhet me kufirin e Oqeanit Jugor dhe shtrihet përgjatë paraleles 60oS. Para se të nënshkruhej Traktati Antarktik, disa vende pretenduan pjesë në Antarktik. Themelimi i godinës (një zonë e menaxhimit të përbashkët) nga Traktati, do të thotë që këto pretendime nuk mund të vihen në fuqi.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.