Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι ένα νησί και μια ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο- στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, μεταξύ Γροιλανδίας, Νορβηγίας και Σκωτίας. Το νησί έχει μέγεθος περίπου 103.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το οποίο είναι συγκρίσιμο με την Ουγγαρία ή την Κούβα.

Το τοπίο του νησιού διαμορφώνεται από ηφαιστειακή και παγετώδη δραστηριότητα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό της νήσου. Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω από μία θερμή κηλίδα( hotspot) κατά μήκος της Ατλαντικής μεσο-ωκεάνιας ράχης. Η ύπαρξη της κηλίδας προκαλεί έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, το αποτέλεσμα της οποίας, με τη σειρά της, είναι η γεωλογική σύνθεση του νησιού. Είναι χτισμένη αποκλειστικά από ηφαιστειακά πετρώματα (κυρίως βασάλτες και ηφαιστειακούς τόφφους). Το ρήγμα διασχίζει το νησί και μέσα του παρατηρείται η πιο ισχυρή σύγχρονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο φλοιός της Γης είναι πολύ λεπτός σε αυτήν την περιοχή, οπότε η μεγάλη θερμοκρασία από το εσωτερικό της γης μπορεί και θερμαίνει υπόγεια ύδατα, δημιουργώντας έτσι θερμοπίδακες (geysers), επιτρέποντας την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Μακρύτερα από τη ζώνη του ρήγματος, τα βράχια είναι παλαιότερα και πιο διαβρωμένα – κυρίως εξαιτίας των παγετώνων. Από τη γέννησή της, η Ισλανδία γνώρισε παγετώνες, οι οποίοι διαμόρφωσαν την επιφάνεια της. Τα πιο εντυπωσιακά παγετώδη τοπία είναι τα φιόρδ, στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά μέρη του νησιού. Σε αντίθεση, η νότια ακτή, είναι χαμηλή και επίπεδη. Στην περιοχή υπάρχουν γραφικές μαύρες παραλίες. Η άμμος τους είναι στην πραγματικότητα μαύρη- ηφαιστειακά πετρώματα μετατρέπονται σε άμμο και σκόνη από τους παγετώνες, και μεταφέρονται από ποτάμια που ρέουν από κάτω τους. Επί του παρόντος, οι παγετώνες της Ισλανδίας συρρικνώνονται και υποχωρούν, όπως συμβαίνει σχεδόν παντού στον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι το Vatnajökull, το μεγαλύτερο παγοκάλυμμα (ice cap) στην Ευρώπη.

Η οικονομία της Ισλανδίας βασίζεται κυρίως στην αλιεία και τον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την Ισλανδία φτάνει τα 2 εκατομμύρια άτομα ετησίως, παρασυρόμενοι από τα μοναδικά τοπία και τον ισλανδικό πολιτισμό. Κύρια χαρακτηριστικά της Ισλανδίας είναι η μουσική – καλλιτέχνες όπως η Björk ή το συγκρότημα Sigur Rós, έχουν συμβάλει στη δημοτικότητα της χώρας, καθώς και ο αθλητισμός, με την επιτυχία των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων και του γνωστού Viking HUH (μαζικό χειροκρότημα-σινιάλο των Βίκινγκς)! Ο ισλανδικός πολιτισμός είναι γνωστός για τις σκανδιναβικές σάγκα (παραδόσεις) ή σάγκα των βίκινγκ. Γραμμένες τον μεσαίωνα, αυτοί οι θησαυροί της λογοτεχνίας περιγράφουν την ιστορία της Ισλανδίας και μερικές φορές τις ιστορίες των σκανδιναβικών χωρών γενικά, καθώς επίσης και τον μυθικό κόσμο των πεποιθήσεων των Βίκινγκ.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.