Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Island

Island er en øy og et uavhengig demokratisk land som ligger ved polarsirkelen i nordlige Atlanterhavet, mellom Grønland, Norge og Skottland. Øya er ca 103 000 kvadratkilometer, på størrelse med Cuba.

Landskapet på Island er formet av aktivitet fra vulkaner og isbreer. Øya ligger over en vulkansk kilde langs Atlanterhavsryggen. Den er derfor bygget utelukkende av vulkanske bergarter (som basalt). Jordskorpa er generelt veldig tynn i dette området, så varme fra dypet skaper geysirer og gir mulighet for utvikling av geotermiske kraftverk.

De mest spektakulære delen av Island er fjordene i nordvestlige og sørøstlige deler av øya. Den sørlige kysten er lav og flat, og har spesielle svarte strender. Sanden deres er faktisk svart. Den består av vulkansk materiale som er knust til til sand av isbreer og transportert til kysten av elver som strømmet fra isbreene. Islands nåværende isbreer minker, som nesten overalt i verden. Blant dem er Vatnajökull, den største isbreen i Europa.

Islands økonomi er avhengig av fiske og turisme. I de siste årene har antall turister besøkt Island nådd opptil 2 millioner mennesker årlig. De blir lokket dit av det unike landskapet og den islandske kulturen. Kunstnere som Björk og Sigur Rós har også bidratt til landets popularitet, sammen med sport, ikke minst suksessen til nasjonale fotballaget og den berømte Viking HUH! Islandsk kultur er kjent for sine sagaer nedskrevet i middelalderen, som beskriver historien til øya og den mytiske verden til vikingene.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.