Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Γερακοληστόγλαρος

Ο Γερακοληστόγλαρος (Stercorarius parasiticus), γνωστός και ως «parasitic jaeger», είναι ένα μεγάλο θαλασσοπούλι περίπου στο μέγεθος ενός κοινού γλάρου. Παρουσιάζει χρωματική αντίθεση – έχει πλούσιο φτέρωμα με σκουρόχρωμη κορυφή, λευκό λαιμό και κοιλιά και σκούρο χρώμα στο πίσω και πάνω μέρος των φτερών του.

Το είδος αυτό αναπαράγεται στις βορειότερες ακτές της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής. Είναι ένα μεταναστευτικό πουλί που διαπερνάει τον Ισημερινό, διαχειμάζει στις νότιες κορυφές της Νότιας Αμερικής (βορειότερα από το Περού και την Αργεντινή), την Αφρική (βορειότερα από τη Νότια Αφρική και την Αγκόλα) και στις ακτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Οι Γερακοληστόγλαροι ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα και πηγαίνουν στην ξηρά μόνο για να αναπαραχθούν, κατά τη διάρκεια του αρκτικού καλοκαιριού. Μόλις οι νεοσσοί εγκαταλείψουν τη φωλιά, μπορεί να μην επισκεφθούν ξηρά για δύο χρόνια – μέχρι δηλαδή να φτάσουν στην ηλικία αναπαραγωγής.

Αυτά τα θαλάσσια πτηνά αναφέρονται μερικές φορές ως πειρατές των πτηνών, καθώς κλέβουν πολλή τροφή από τα γλαρόνια, τα φρατέρκουλα και άλλα θαλάσσια πουλιά που μεταφέρουν ψάρια πίσω στις φωλιές τους και στους νεοσσούς. Η συνήθειά τους αυτή ονομάζεται κλεπτοπαρασιτισμός (kleptoparasitism) και για αυτόν το λόγο τα υπόλοιπα πτηνά τους φοβούνται. Επιπλέον, θα επιτεθούν σε ανθρώπινους εισβολείς εάν βρίσκονται κοντά στις φωλιές τους και μπορούν να τους χτυπήσουν με τα ισχυρά τους  πόδια. Η διατροφή τους περιλαμβάνει αυγά και μικρά πουλιά, όμως οι Γερακοληστόγλαροι μπορούν να τραφούν με θηλαστικά και με ψάρια. Η λέξη «skua» προέρχεται από την αρχαία νορδική γλώσσα και σημαίνει γλάρος.

Πληροφορίες:

Όνομα: Γερακοληστόγλαρος

Λατινική ονομασία: Stercorarius parasiticus

Οικογένεια: Στερκοραριιδών

Γεωγραφική κατανομή: Ήπια και αρκτική περιοχή.

Μετανάστευση: Ναι

Πού: Μεγάλης απόστασης μετανάστευση – έχουν παρατηρηθεί στον Νότιο Πόλο.

Ενδιαίτημα: Γεννάει στις βόρειες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, στην Ευρώπη και στην Ασία. Διαχειμάζει σε τροπικούς και νότιους ωκεανούς.

Μέγεθος: 40εκ. έως 50 εκ.

Βάρος: 300γρ. έως 650 γρ.

Άνοιγμα πτερύγων: περίπου 121 εκ.

Αριθμός αυγών: Μέχρι τέσσερα αυγά.

Διάρκεια ζωής: Μπορεί να ζήσει μέχρι 25 χρόνια, 12 χρόνια είναι το πιο συχνό.

Διατροφή: Περιλαμβάνει αυγά και μικρά πουλιά, αλλά και μικρά θηλαστικά και ψάρια.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.