Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Skuat e Arktikut

Arctic skua (Stercorarius parasiticus), i njohur edhe si xhelatinë parazitare, është një mizë e madhe (shpend) për madhësinë e një gull të përbashkët. Ajo ka një pendë të pasur me kontrast me kapak të errët, qafë të bardhë dhe bark dhe mbrapa të errët dhe krahët e sipërm. Kjo specie ushqehet në brigjet më veriore të Euroazisë dhe Amerikës së Veriut.

Ai është një emigrant transequatorial dimëron në këshilla jugore të Amerikës së Jugut (deri në veri si Peru dhe Argjentinë), Afrikë (deri në veri si Afrika e Jugut dhe Angola), dhe në brigjet e Australisë dhe Zelandës së Re.

Skuat e Arktikut jetojnë shumicën e jetës së tyre në det, dhe vijnë në breg vetëm për tu rritur në verën e Arktikut. Sapo të burgosurit e rinj largohen nga foleja, ata nuk mund ta vizitojnë tokën për dy vjet, derisa ata vetë të kenë arritur moshën e mbarështimit.

Këta lloj zogjsh nganjëherë quhen piratë avianë, pasi skuat vjedhin shumë nga ushqimet e tyre nga bishat, puffinat dhe zogjtë e tjerë që mbajnë peshkun prapa në foletë e tyre të vogla (të ashtuquajtura kleptoparasitizëm) “do të thotë se ata janë të frikësuar nga zogjtë e tjerë të detit, por gjithashtu do të synojnë tëndërhyjnë në qoftë se ata janë afër folesë dhe mund t’i godasin me këmbët e tyre të fuqishme. gjitarët dhe peshqit. Fjala ‘skua’ vjen nga Old Norse dhe do të thotë një pulëbardhë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.