Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Skumbri

  • Skumbri është një peshk i qetë dhe i shpejtë i deteve të hapura (ose oqeanik) i njohur nga migrimet e gjëra. Madhësia e zakonshme për të rriturit është 35 cm deri 45 cm.
  • Skumbri i Atlantikut ndodhet në bregun verilindor të Amerikës së Veriut, jashtë brigjeve të Marokut, në detin Mesdhe dhe madje deri në Detin e Barentsit (edhe pse më e thellë në veri).
  • Skumbri nuk ka qenë më parë i njohur për të pjellë ose për të hedh vezët në ujërat islandeze, por migron atje herë pas here dhe pastaj mund të gjendet në të gjithë vendin. Duket e qartë nga arkivat se kjo ndodh rregullisht pasi sasi të mëdha të skumbrave janë raportuar për shumë vite me radhë rreth vitit 1900, si dhe gjatë periudhës së ngrohtë 1926-1945 dhe sporadikisht në mes dhe pas.
  • Është gjithashtu e qartë se tani është duke migruar masivisht në zonën ekonomike ekskluzive islandeze (EEZ) për shkak të kushteve aktuale të ngrohta oceanike.
  • Skumbri është një peshk i çmuar i deteve të hapura (ose oqeanik) dhe shumica e kapur është për konsum njerëzor.

Jón Baldur Hlíðberg

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.