Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Slite Qenesh

Megjithëse udhëtimi me slite i qenve mund të ketë ekzistuar më parë, dëshmitë arkeologjike vënë datën më të hershme në më shumë se 4000 vjet më parë. Disa antropologë sugjerojnë se banimi njerëzor dhe mbijetesa në Arktik nuk do të kishin qenë të mundura pa qentë me slitë. Sa i përket arkeologëve, raketat me qen u shpikën nga njerëzit vendas dhe inuit në pjesët veriore të Kanadasë moderne, dhe pastaj u përhapën me shpejtësi në të gjithë rajonin. Udhëtarët e hershëm të qenve nuk dukeshin tamam si slitat  e sotme  të qenve. Në vend të një slune të madhe të drejtuar nga shumë qen, zakonisht ishte vetëm një qen i vetëm duke tërhequr ngarkesa minimale – zakonisht dru zjarri dhe furnizime të tjera.

Qentë më të njohura të shetit që ushqen sot janë:

  • Haski Siberian
  • Haski Alaskaian
  • Alaskan Malamut
  • Qeni Eskimo Canadian
  • Qeni I Greeenlandes
  • Samoyed

Anëtarët e skuadrës ndahen në 4 kategori, varësisht nga pozicioni i tyre.

Çdo ekip i qenve të shetit ka një qen t, ose në disa raste dy qen prijes. Qente prijes janë të shpejte dhe inteligjente dhe duhet të jenë në gjendje të vendosin ritmin dhe të drejtojnë ekipin në mënyrë efektive.

Drejtpërdrejt pas qenve prije janë Swing Dogs, të cilët ndihmojnë ekipin në kthesa ose kthesa. Qeni (s) në anën e prapme të sajës njihen si Dogs Rrota dhe zakonisht janë grupi më i madh dhe më i fortë. Detyra e tyre është që të tërheqë shinat jashtë dhe rreth qoshet apo pemët. Së fundi, qentë e mbetur në mes janë të njohur si  qente e skuadres.

Në ditët moderne qentë e slitave përdoren për sportin e dimrit – gara për qentë me slitë. Gara më e famshme në distanca të gjata është Iditarod (Alaska), i njohur edhe si “Gara e fundit e Madhe në Tokë”. Gara përbëhet nga male të ashpra, lumenj të ngrirë, pyje të dendura dhe tundra të shkreta. Çdo ekip i 12-16 qenve duhet të shkojë nga Anchorage deri në Nome.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.