Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»
Other languages:

Smoltification

Smoltification është një ndryshim përgatitor, sjellje, zhvillim dhe ndryshime fiziologjike që mundësojnë një peshk salmonid të mitur që të përshtatet nga uji i freskët në det, me një minimum stresi. Salmonët transformohen nga parrët (salmon i ri) që jetojnë në ujëra të ëmbla deri tek smolts (salmon i ri që ka marrë ngjyrën karakteristike, të argjendtë, rreth dy vjet më vonë) të aftë për të funksionuar në ujë të kripur.

Ndryshimet kryesore përfshijnë rregullimin e joneve dhe ujit nëpërmjet veshkave dhe velëzave. Në ujin e detit, qelizat në velëza nxjerrin kripëra, dhe veshkat zvogëlojnë ujin, ndërsa në ujë të freskët, kripërat mbahen nga velëzat dhe veshkat prodhojnë sasi të mëdha të urinës së holluar.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.