Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Θυελλοπούλι

Το θυελλοπούλι (Fulmarus glacialis) έχει εμφάνιση όμοια με τους γλάρους, αλλά συνδέεται στενά με τα άλμπατρος (albatrosses). Αυτά τα πουλιά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τα προεξέχοντα, σωληνωτά ρουθούνια πάνω από τα ράμφη τους. Το αρκτικό θυελλοπούλι (Northern Fulmar) αναπαράγεται στις Αλεούτιες ή Αλεούτες νήσους (Aleutians), καθώς και στις ακτές και τα νησιά της Αλάσκας και του αρκτικού Καναδά. Διαχειμάζει στη θάλασσα, από τα νότια του Ειρηνικού Ωκεανού μέχρι την Καλιφόρνια και τη χερσόνησο Μπάχα (Baja Peninsula), καθώς και από τον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τη Βόρεια Καρολίνα. Επίσης, μπορεί να βρεθεί στη βόρεια Ευρασία. Το θυελλοπούλι πετάει χαμηλά πάνω από τη θάλασσα χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές του ευθείες, δύσκαμπτες φτερούγες, με ελαφρύ φτερούγισμα, με ολίσθηση και πλευρικές κινήσεις, έτσι ώστε να προβάλλει εναλλάξ τα λευκά κάτω τμήματα του σώματός του, και στη συνέχεια τα γκρίζα άνω μέρη.

Τα θυελλοπούλια είναι πελαγικά πτηνά (δηλαδή ζουν εξ ολοκλήρου στη θάλασσα) εκτός από τους μήνες που αναπαράγονται. Θα τραφούν σχεδόν με οτιδήποτε – η φυσική τους τροφή είναι τα μικρά ψάρια, τα καλαμάρια και τα καρκινοειδή – αλλά συχνά τρέφονται από τα σκουπίδια των πλοίων (υπολείμματα ψαριών). Φωλιάζει σε αποικίες, πάνω σε ωκεάνιους βράχους. Έγιναν πολυάριθμα στα ύδατα του Βόρειου Ατλαντικού, πιθανώς λόγω της αύξησης των αποβλήτων που διατίθενται από τις μηχανότρατες οι οποίες αποβάλλουν τα ψάρια στη θάλασσα. Οι Σκανδιναβοί συνήθιζαν να τα αποκαλούν «κακούς δαίμονες» (foul ghouls) εξαιτίας του στομαχικού τους υγρού το οποίο έχει έντονη μυρωδιά. Αυτό το εξελικτικό χαρακτηριστικό είναι τόσο μια αμυντική τακτική όσο και μια πηγή ενέργειας για πτήσης μεσαίου βεληνεκούς. Τα θυελλοπούλια θα εκτοξεύσουν ένα λάδι με μυρωδιά ψαριού σε οτιδήποτε (ή σε οποιονδήποτε) τολμήσει να πλησιάσει πολύ κοντά στη φωλιά τους. Εάν το λάδι των θυελλοπουλιών λεκιάσει τα ρούχα σας, η μυρωδιά θα μείνει εκεί, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά θα τα πλένετε.

Τα θυελλοπούλια έχουν απίστευτα μεγάλα ρουθούνια και πολύ καλά αναπτυγμένα οσφρητικά κέντρα (το τμήμα του εγκεφάλου που ασχολείται με την αίσθηση της όσφρησης). Μπορούν να μυρίσουν τα ιχθυέλαια από απόσταση 25 χιλιομέτρων.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.