Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Fulmarët

Fulmar (Fulmarus i akullt) ka një pamje të ngjashme me pulëbardhat, por është e lidhur ngushtë me albatroset. Këto zogj janë lehtësisht të identifikueshëm nga hunda e spikatur, tuba në krye të sqepit të tyre. Fulmarët verior ushqehet në Aleutianët dhe në brigjet dhe ishujt e Alaskës dhe Arktikut Kanadez. Kalon dimrin në det, në Oqeanin Paqësor në jug të Kalifornisë dhe Gadishullit Baja dhe në Oqeanin Atlantik në jug të Karolinës së Veriut; gjendetn gjithashtu në Euroazinë veriore. Fulmari fluturon mbi detin me krahët karakteristikë të drejtë, të ngurtë, me krahë të cekët, rrëshqitës dhe të anuar për të treguar pjesën e poshme të tij të bardhë, pastaj pjesët e sipërme gri.

Fulmarët janë pelagikë (që do të thotë se jetojnë tërësisht në det) përveç muajve të tyre të mbarështimit. Ata do të hanë pothuajse çdo gjë; ushqimet e tyre natyrale janë peshqit e vogjël kallamar dhe krustace; por shpesh marrin mbeturinat e anijeve (mbeturinat e peshqve) në folet në koloni në shkëmbinjt oqeanik. Ata u bënë shumë të shumtë në ujërat e Atlantikut të Veriut, ndoshta për shkak të rritjes së mbeturinave të disponueshme nga peshkarexha që hidhnin peshq në det. Norvegjezët i quanin “ghouls foul” për vajin e tyre të stomakut, por ky tipar evolucionar është edhe një taktikë mbrojtëse dhe një burim energjie në mes të fluturimit. Flmars do të pështyjnë vaj që mban erë të peshkut në çdo gjë (ose kujtdo) që i afrohet shumë folesë së tyre. Nëse vaji fulmar arrin në rrobat tuaja, aroma qëndron atje, pa marrë parasysh se sa shpesh i lani ato.

Fulmarët kanë nivele tepër të mëdha dhe qendra shumë të zhvilluara të olfakteve (pjesa e trurit që merret me ndjenjën e aromës). Ata mund nuhasin erë vajra peshku deri në 25 kilometra.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.